Napsala a vydala jsem knihu HOMEOPATIE DO KAPSY - První pomoc, Autopatie, Tkáňové soli, můžete si ji objednat přes náš kontakt: fatima@fatima-astro.cz. Ukázky z knihy můžete vidět zde.
Tak a máme tu srpen. Tento měsíc podle čínské medicíny náleží termoregulaci (tělesnému teplu). K srpnu se váže i pořekadlo „ Svatá Anna - chladna zrána “. A jelikož jsou rána v srpnu již většinou opravdu chladná a přes den teplota vystupuje ještě dosti vysoko, hlavní příčinou zdravotních problémů je přetěžování jater a krevního oběhu v důsledku termoregulace organismu. Vždyť nejnižší teploty bývají okolo třetí hodiny ranní a nejvyšší pak kolem sedmnácté odpoledne. Velké množství tepla vyzařuje hlava, proto se lidem s menším množstvím vlasů doporučuje i v letních měsících nosit nějakou pokrývku na hlavě. Pokud je organismus vystaven chladu, sníží se průtok krve a u prstů nám mohou nastat i omrzliny, v teplém prostředí naopak se tělo samo ochlazuje pocením. Pocení je vůbec důležitou součástí termoregulace organismu, kdy pot tělo ochlazuje. Na druhou stranu ale zbavuje tělo solí a může docházet k dehydrataci. Proto je nutné dbát na pravidelný přísun tekutin, protože působením tepla může dojít k přehřátí organismu, tzv. úpalu, nebo následkem působení slunečního záření k tzv. úžehu.
Nejstarší metodou k ochraně je posílení imunitního systému je otužování, které by mělo začínat právě v letních měsících, kdy začínáme střídáním vlažné a teplé vody a postupně snižujeme na střídání studené a teplé vody. Po otužování je dobré se pořádně protřít ručníkem, aby se pokožka prokrvila. V zimě je dobré pokračovat saunou, která také napomáhá termoregulaci. Chtěla bych upozornit, že lidé s oslabeným močovým měchýřem, ledvinami a srdečními potížemi musí být ale velice opatrní.
Do jídelníčku je dobré přidávat petržel, mrkev a šťávu z čerstvé zeleniny. Také je dobré v letním období využít zelené byliny – špenát, mangold, řepík, list černého rybízu, maliníku, pampeliška, jitrocele apod. Ty rozmixovat s 250ml vody a pro lepší chuť můžeme přidat jedno jablko. Vše přecedíme a pijeme každé ráno. Tím posilujeme celý organismus a připravujeme ho na zimu. Velmi pomáhá i rozemleté lněné semínko – 1 polévková lžíce denně.
Vhodné je si dělat šťávy i z kapusty, okurky, listu pampelišky a kopřivy. Listy omyjeme, dáme do mixéru, přidáme 300 ml vody a rozmixujeme. Hotovou směs přecedíme a do nápoje můžeme ještě přidat chlorellu nebo mladý ječmen. Pijeme na lačný žaludek. Jde o výborný start do nového dne, a pokud jednotlivé ingredience máme z vlastních zdrojů, je to plus navíc.
Je dobré také doplnit organismus hořčíkem, vápníkem, jódem a vitaminem E – pokud možno v potravinách. Obsah jednotlivých prvků viz následující text.
Hořčík: celá zrna, ořechy, luštěniny, tmavozelené listové zeleniny, korýši a měkkýši
Vápník: roketa, brokolice, mandle, cizrna
Jód: mořské ryby, mořské řasy
Vitamin E: v rostlinných olejích, mandlích, slunečnicových semenech a listové zelenině
Pak také můžeme masírovat chodidla v oblasti lymfatických bodů.