Napsala a vydala jsem knihu HOMEOPATIE DO KAPSY - První pomoc, Autopatie, Tkáňové soli, můžete si ji objednat přes náš kontakt: fatima@fatima-astro.cz. Ukázky z knihy můžete vidět zde.
V moderní době došlo k velkým stravovacím změnám. Bohužel většinou negativním. Tato situace se potom odráží ve zdravotní stránce naší populace. Ve své praxi se denně setkávám se základní neznalostí rozdělení potravin na potraviny zásadité, kyselé a neutrální. Zásaditost, či kyselost v potravinách se určuje podle výše PH faktoru obsažených v jednotlivých potravinách. Většinou ale nemáme u sebe lakmusový papírek, abychom se mohli přímo na místě přesvědčit o výši PH. Proto je dobré si alespoň uvědomit, které potraviny jsou zásadité podstaty a které kyselé. Při formování stravy na talíři platí, že bychom měli mít 80% potravin zásaditých a 20% kyselých. Velmi toto podporuje dělená nebo vegetariánská strava. To ale neznamená, že bychom nemohli jíst maso, ale musíme si na dalším složení potravin více zamyslet, abychom vyrovnali nárůst kyselost v této potravině. Vždyť u zdravého člověka by mělo PH v krvi kolísat mezi 7,3 až 7,5. Při nadměrném zvýšení či snížení této hodnoty může docházet až k úmrtí. Většinou se množství PH zjišťuje z moče, ale moč je mnohem kyselejší a navíc PH v ní velmi kolísá. Daleko lepších představ o tom co se děje v těle hovoří PH získané z lidských slin. Toto měření by se mělo provádět po probuzení a vyčištění ústní dutiny bez pasty.
Nyní se pokusím doporučit jaké potraviny jsou se zvyšujícím PH, tedy alkalické a proto vhodné pro zásaditou stravu. Jde povětšinou o ovoce a zeleninu. Zde si musíme uvědomit, že nesmíme zaměňovat kyselost chuti s kyselostí PH. Vždyť zralý citron , který vnímáme chuťově velmi kyselým, patří mezi potraviny alkalické.
Seřadíme-li si potraviny podle PH od nejvyššího do nejnižšího vyjde nám toto pořadí.
špenát syrový, řepa listy, melasa, celer nať, sušené fíky, mrkev, sušené fazole, mangové listy, řeřicha, kyselé zelí, salát listový, rebarbora, kapusta, brokolice, hrášek, houby, květák, ananas, avokádo, rozinky, datle, zelené fazolky, limetky, višně, mandarinky, meruňky, jahody, bílé brambory, grapefruid, citron, ostružiny, pomeranč, rajčata, broskev, maliny, banán, cibule, česnek, hruška, borůvky, jablko, meloun a jablečný ocet.
K potravinám zásaditým pak ještě přiřazujeme
naklíčené obilniny, soju, proso ( jáhly ) a pohanku
Mezi zásaditými potravinami a kyselými je ještě menší skupina potravin, které řadíme jako potraviny neutrální na PH.. Jsou to :
vlašské ořechy, jehněčí kotlety, med a čerstvá kukuřice a některé mléčné výrobky.
Poslední skupinou potravin jsou potraviny se snižujícím PH, tedy tzv. kyselé potraviny. Pokud seřadíme tyto potraviny podle výše kyselosti PH dostaneme toto pořadí potravin :
mušle, ústřice, čočka, salám, oves, maso hovězí, humr, mořský rak, krabi, treska, výrobky z bílé mouky, mořské ryby, špagety, ořechové máslo, kuřecí a drůbeží maso, buráky, tmavá rýže, pšeničné otruby, losos, biftek, slanina, vejce, veškeré ořechy, máslo a některé druhy tvrdých a měkkých sýrů.
Nyní se můžeme podívat na potraviny z pozice množství PH podle Murphyho stupnice.
Zásadité potraviny
kyselé potraviny
Z těchto tabulek je vidět, že se některé hodnoty u potravin liší, ale to není na závadu, protože každý člověk má možnost si z těchto potravin vytvořit jídelníček, který bude držet vyrovnanost kyselého a zásaditého prostředí v organismu, neboť vše by mělo být v těle v rovnováze, jak hlásá čínská medicína, vyrovnání jin a jang.