Napsala a vydala jsem knihu HOMEOPATIE DO KAPSY - První pomoc, Autopatie, Tkáňové soli, můžete si ji objednat přes náš kontakt: fatima@fatima-astro.cz. Ukázky z knihy můžete vidět zde.
V současnosti se mezi lidmi rozmáhá nový název pro nevšední a nové potraviny – superpotraviny
Jednou z takových superpotravin o které si dnes povíme je kustovnice čínská zvaná též goja. Její blahodárné účinky jsou mezi lidmi v lidovém léčitelství známé již po staletí. Kustovnice čínská již podle svého názvu pochází z Asie, jmenovitě z Číny a čínská medicína její plody podobné šípku již využívá k léčení více jak 1500 let. V České republice patří již několik let mezi nejoblíbenější bylinky a stala se nově objevenou bylinou našich zahrad. Dorůstá do výšky tří metrů a její bobule se po sběru suší. Má antibakteriální a antioxidační vlastnosti takže slouží k obnovování životní energie a ke zpomalování stárnutí, pomáhá při bolestech kloubů, při cukrovce, snižuje vysoký krevní tlak, zvyšuje obranyschopnost organizmu ( je to silný antioxidant ), má pozitivní vliv na astma a alergie a v neposlední řadě i posiluje zrak.
Kustovnice se používá do řady receptů, od čajů až jako přísady do mnoha jídel. Předem je třeba ale upozornit, že kustovnice čínská vypěstovaná a sklizená v místech jejího tradičního naleziště, tj. v podhůří Tibetu a kustovnice vypěstovaná v České republice mohou mít trochu odlišné vlastnosti. Z hlediska bezpečnosti našeho zdraví však nemusíme mít žádné obavy, jen kustovnice sklizená u nás může mít o něco méně účinných látek
V Číně je kustovnice považována za bezpečnou rostlinu i během těhotenství, u nás se však vzhledem k jejím čistícím účinkům tkání od toxinů by konzumace jejích plodů nemusela být v posledních fázích těhotenství tak úplně pro plod neškodná, a proto se doporučuje ukončit její užívání po 6 měsíci těhotenství. Totéž platí i pro kojence a batolata a užívání kustovnice se nedoporučuje dětem mladším dvou let. Od deseti let věku pak již může být konzumována stejně jako u dospělých bez nebezpečí na zdraví dítěte.
Kustovnice je dnes považována za produkt vhodný ke konzumaci. Velmi účinně dokáže bojovat s nemocemi spojenými s dnešní civilizací, dokáže harmonizovat psychiku, přináší klid, vyrovnanost, rozvahu a bojuje proti nežádoucím účinkům stresu. Kustovnice ale také vylepšuje mozkovou činnost a bystří paměť. Proto je také velmi vhodná pro studenty, či duševně pracující jedince. Vedle toho podporuje vitalitu i sexuální potenci, snižuje únavu, krevní tlak a podporuje krvetvorbu. Reguluje hladinu krevního cukru a lze ji použít jako podpůrný prostředek pro posílení jater a ledvin. Bylina pomáhá při okysličování tkání a zamezuje tvorbu a množení rakovinových buněk. Tyto a ještě další vlastnosti jsou vhodné k omezení procesu stárnutí a díky tomu je považována za jakýsi elixír mládí.
Čaj z kustovnice
Kustovnici ( 8 g ) vložíme do konvice. V hrníčku asi 500ml vody přivedeme do varu a touto vroucí vodou zalijeme připravenou kustovnici. Necháme louhovat asi 15 minut a poté scedíme. Bobulky ale v žádném případě nevyhazujeme! Necháme je zchladnout a pak sníme. Čaj je možné dosladit medem.
Další možnosti užití kustovnice:
Goji pasta
Prášek z kustovnice nasypeme do misky a smícháme s medem . Tuto směs pak užíváme čajovou lžičkou 1-2x denně nebo s ní můžeme ochucovat připravené čaje.
Goja pilulky
Obdobně jako Goja pastu, ale daleko tužší si připravíme pastu a z ní malé kulaté pilulky. Ty poté rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě alespoň 10 – 15 minut.
Samozřejmě možností užití kustovnice je mnohem více a lze je najít ve specializovaných prodejnách, či domácích kuchařkách nebo časopisech.
Recepty z Goji zdroj časopis Bylinky